6 Ocak 2014 Pazartesi

Merhaba Sevgili Okuyucu



Psikolojik problemler, psikoterapi, terapist, psikolog ve psikiyatrist gibi kelimeler son yıllarda daha sık işitilir ve söylenir oldu. Zaman içerisinde değişen koşulların üzerimizdeki etkileri nedeniyle çoğalan psikolojik sorunlar, bu artışın bir nedeni olabilir. Bir diğer neden ise, konuya ilişkin bilgilerimizin de hızla artıyor olmasıdır.
Psikolojik sağlık tıpkı beden sağlığı gibi önemli ve günlük yaşamımızı dolayısıyla da yaşam kalitemizi etkileyen bir kavramdır. Psikolojik sağlık ve beden sağlığı iki ayrı kavram değildir; aksine tamamen birbirleriyle ilişkilidir. Bu nedenle mutlu ve sağlıklı bir yaşam için her ikisine de önem gösterilmelidir. Fiziksel olarak rahatsızlandığımızda doktora gitmek ne kadar gerekli ve önemliyse, psikolojik olarak rahatsızlandığımızda da bir uzmana görünmek o kadar önemlidir. Ayrıca beden sağlığımızı korumak için nasıl özen gösteriyorsak, psikolojik sağlığımızı da korumak için bir şeyler yapabiliriz.
Burada sizlerle paylaşacağım yazıların üç temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan ilki psikolojik sağlığınızı korumak, daha mutlu olmak ya da diğer bir deyişle iyilik halinize katkıda bulunmaktır. Bu yazılarda bu amaç doğrultusunda atabileceğiniz küçük adımları sizlerle paylaşacağım. Böylece kendi kendinize, evinizden çıkmadan, günde sadece bir kaç dakika ayırıp yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz. Dahası, sorumluluğu elinize alıp kendi mutluluğunuz için bir şeyler yapabilirsiniz. Paylaşacağım yazıların ikinci amacı, kendinizi ve çevrenizdeki insanları ve davranışları anlamlandırmanıza yardımcı olmaktır. Bu yazılar insan davranışlarını ve psikolojisini ele alan yazılardır. Bazen bir insanın bir davranışı neden yaptığını bilmek ya da en azından düşünmek, o davranış karşısındaki tepkimizi tamamen değiştirebilir. Bizim için üzücü ya da kırıcı olan bir davranış, tamamen başka bir anlama büründüğünde, oldukça farklı duygular hissedebiliriz. Yazılarımın üçüncü amacı ise psikolojik problemlerinizin çözümüne destek olmakttır. Her ne kadar bu durumun ideali bir uzman yardımı almak olsa da her zaman bu mümkün olmayabilir. Psikoterapi henüz sağlık sigortası kapsamına girmediğinden, her insanın maddi durumu uzun süreli terapilere izin vermeyebilir. Bazen maddi durum engel teşkil etmese bile uygun, deneyimli ve iyi eğitimli bir terapist bulmak mümkün olmayabilir. Psikoterapiye devam ediyor olsanız bile burada yazılanlardan yararlanarak kendi tedavinize destek olabilirsiniz. Ancak yine de buradaki yazılar psikoterapiye alternatif bir yöntem değildir. Bu yazılar ve diğer paylaşımlar yalnızca bir destek ve bireysel gelişim fırsatı olarak görülmelidir. Kısacası amacım, insanların maddi durumları nedeniyle fırsat eşitsizliği yaşamalarının önüne geçerek, mümkün olduğunca fazla kişinin psikolojik sağlığı için bir şeyler yapmaktır.
Burada yapacağım tüm paylaşımlar güncel bilimsel makale, çalışma, kitap ve eğitimlere dayanacaktır. Yazıların alt veya üst kısmında kaynak bilgilerini görebilirsiniz. Ayrıca hakkında bilgi sahibi olmak istediğiniz konuları iletebilirsiniz.
İyi okumalar...

3 yorum:

  1. Başa kadar geldim.. Yazılarınıza devam etmenizi diliyorum..
    başarılar

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler sevgili Love and Smile. Beni motive ettiniz. Kısa zamanda yeni yazılar gelecek.

    YanıtlaSil
  3. iyiki bu blogu kurmuşsun iyi hissetmek kitabını okuyup bu blogda yer alan bilişsel hatalar ile çok ilerleme kaydettim.Şu an çok iyi hissediyorum.Ne siz beni tanıyorsunuz ne ben sizi başka bir şehirde başka bir yerdeki insana yardımcı oldunuz lütfen yazmaya devam edin.Başka insanları da fayda sağlayacağınıza inanıyorum.Bilginizi insanlardan saklamayın,bilgi paylaştıkça çoğalır..Sevgiler

    YanıtlaSil